Uitvaartkisten

Anno nu is er ongelooflijk veel mogelijk waar het gaat om het zogenaamde ‘lijkomhulsel’, oftewel: de uitvaartkist. Daarbij zijn een paar aandachtspunten te noemen waar u in uw keuze rekening mee kunt houden. Bijna alle leveranciers van uitvaartkisten (en/of manden en baren) kennen eco-varianten variërend van in Nederland geproduceerd populierenhout tot gerecycled karton. Daarbij moet in gedachten gehouden worden dat crematoria en begraafplaatsen eisen kunnen stellen t.a.v. het gebruikte materiaal. Zo is het in veel crematoria (nog) niet toegestaan om kartonnen kisten te gebruiken. En op natuurbegraafplaatsen worden veelal natuurlijke materialen gewenst. Voor de specifieke situatie per crematorium of begraafplaats kunt u ons consulteren.

Bij mooi afscheid uitvaartverzorging bent u helemaal vrij in het maken van uw keuze. Zodra de keuze is gemaakt zullen wij ervoor zorgen dat de gewenste uitvaartkist, -mand of baar met wade geleverd wordt. Uiteraard kan daarbij een levertijd gelden, maar daarvoor is een passende tijdelijke oplossing beschikbaar.

Om u een beetje op weg te helpen, vindt u hieronder een opsomming van de mogelijkheden.

Opbaarplank

De opbaarplank kan gemaakt worden van hout of riet/wilgentenen/bamboe. Bij het gebruik van een opbaarplank zal ook altijd een uitvaartwade ingezet worden. Een uitvaartwade kunt u eenvoudig zelf maken; een doek van 2 x 3 of 3 x 3 meter volstaat; gebruik hierbij uitsluitend natuurlijk materialen.

Wij bevelen aan:

Deze drie leveranciers zijn slechts een selectie van de mogelijkheden.

Uitvaartmand

De uitvaartmand kan gemaakt worden van bamboe, wilgentenen en riet. Veel kistenleveranciers hebben uitvaartmanden in hun collectie opgenomen. Daarnaast zijn er bedrijven die zich er in hebben gespecialiseerd.

Wij bevelen aan:

Deze drie leveranciers zijn slechts een selectie van de mogelijkheden.

Kartonnen uitvaartkist

Inmiddels worden er steeds meer kartonnen uitvaartkisten gemaakt. Deze kunnen in geval van crematie niet bij alle crematoria worden gebruikt. Raadpleeg ons om te vernemen wat de geldende voorwaarden zijn.

Wij bevelen aan:

De levende doodskist

Voed de aarde en vorm een bron voor nieuw leven met ’s werelds eerst levende doodskist.

Een natuurlijke begrafenis is een milieuvriendelijke manier om één te worden met de levenscyclus van de natuur. Rust uit in betoverende natuurgebieden, omringd door weelderige bomen en levendige bloemen. Het is een duurzame keuze die onze bossen tot bloei brengt en een serene ruimte biedt om dierbare herinneringen in ere te houden. Deze moderne vorm van begraven is een eerbetoon aan het leven, bevordert de biodiversiteit en behoudt de schoonheid van onze landschappen.

Wij bevelen aan:

Houten uitvaartkist

De houten uitvaartkist is traditioneel de meest ingezette uitvaartkist, maar ook hierin is in de loop der tijd veel vernieuwing en variatie ontstaan. U kunt daarbij denken aan diverse houtsoorten, maar ook de verschillende uitvoeringen en bewerkingen lopen mooi uiteen.

Wij bevelen aan:

En voor persoonlijk maatwerk:

Deze leveranciers zijn slechts een selectie van de mogelijkheden.

Kist bekleed met stof

Van een uitvaartkist bekleed met stof is het ‘frame’ altijd nog van hout. De aanblik en beleving van een ‘stoffen’ uitvaartkist is eigenlijk altijd zacht.

Wij bevelen aan:

Zelf maken

Steeds vaker maken directe naasten een kist van materialen die bij de overleden dierbare passen. Bijvoorbeeld van het eikenhout wat toch al in het bezit was van de familie, of van oude kerkbanken. Er zijn tegenwoordig standaard bouwpakketten leverbaar, waarmee eenvoudig een uitvaartkist in elkaar gezet kan worden. Helemaal zelf ontwerpen en bouwen kan ook prima. Mocht u vooraf advies willen over de voorwaarden waar een zelfgemaakte uitvaartkist aan moet voldoen, neem dan alstublieft contact met ons op.

Kinderkistje

Voor dat wat niet had moeten zijn… Bij het overlijden van een baby of kind zijn veel liefdevolle mogelijkheden om het dierbare overleden mensje zacht te omhullen.

Wij bevelen bij het overlijden van een baby of kind aan: